Deze dag gaat de route met Sander Meijer en ondergetekende naar B. Pape te Markelo, J . Postma te Wijhe en A. ten Hoeve te Olst. Dat deze fokker al jarenlang de bruine ouessanten fokt zal bij velen wel bekend zijn.

Bij de Fam. Pape werden ontvangen met koffie en heerlijke krentewegge. De dieren stonden mooi aangebonden in de oude koestal wachtende op het oordeel van de keurmeesters.

Doordat Bertus door omstandigheden de laatste jaren wat afwezig was kregen we 3 vierjarige bruine ooien te beoordelen, de eerste was Quincy A deze had iets lange tanden had door de leeftijd en de mindere conditie zwakke achterbenen die ook wat achterstandig waren werd ze beloond met AB en S.

Hierna kwam Quirijn A dit mooi edel gebouwd ooitje met mooie verhoudingen kon niet hoger worden beoordeeld als AB en S doordat zij ook zwakkere achterbenen had.

De nummer drie  Queen E was ook ’n mooi gebouwde ooi die door haar iets lange tanden en koehakkige achterbenen niet verder kwam als AB en S.

Hierna de 2 driejarige ooien als eerste Rhiannon A  dit kleine ooitje miste ook wat conditie en door de franse stand vd voorbenen de zwakkere achterbenen en ook nog dat ze maar 4 tanden bezat kwam ze niet in aanmerking voor de S wel kreeg ze ’n AB.

Nu kwam Roxanne A ’n heel mooi fraai klein gebouwd ooitje die wel iets franse voorbenen bracht het tot de welverdiende A en S.

Nu kwamen 2 tweejarige rammen tevoorschijn als eerste de Stefan E deze edele ram met een fraaie bruine kleur liet zwakke achterklauwtjes zien had ook iets franse stand van de voorbenen had wel mooie cirkelgevormde horens die niet geheel symetrisch stonden bracht het tot ’n AB.

De Alexander 8 vd Bakkerhoeve gefokt door J.Brandts vertoonde ’n edel type met mooie horens waarvan de achterkootjes zwakte vertoonde en de voorbenen ook iets frans stonden bracht het toch de A.

Ons tweede adres was J.Postma waar we begonnen met ’n heerlijke ( misschien was het wel om de keurmeesters te beïnvloeden ) soep met broodjes  maar dat had geen vat op ons en nadien werd begonnen met de beoordeling van de dieren deze stonden allemaal in de kooi van het schapenhok als eerste kwam tevoorschijn 4 jarige Nola de grove gebouwde ooi had ook verkleuring in de bruine vacht en miste even wat edelheid en bracht het tot AB en A.

De tweede ooi de 4 jarige zwarte Fien was van andere kwaliteit deze fraai gebouwde edele ooi bezat ook lengte in de bouw had iets bruin pigment in de zwarte vacht bracht het tot de verdienstelijke A en de S

Toen kwam de bruine Kate te voorschijn deze fraai gebouwde ooi met de mooie maat van 43 cm en ’n gewicht van 14 kg met ’n fraaie conditie die iets krachtiger in de achterbenen mocht zijn weerhield haar ook niet van de A en de S.

Toen kwam de iets jongere generatie nl. 2 tweejarige ooitjes als eerste de fraaie Candide van de Omloop dit grijs gekleurde ooitje die mooie verhoudingen vertoonde qua maat en gewicht bracht het tot de welverdiende A.

De iets mindere zwarte ooi Nadia die ook edel gebouwd was maar voor de leeftijd al groot was en ook veel bruin in de zwarte vacht vertoonde kwam niet verder als AB.

Daarna wachte ons de zware klus bij A ten Hoeve nl. 16 enkele nummers en 2 bedrijfsgroepen maar de dieren stonden allemaal per kleur en ooi of ram in hokjes opgesteld hierdoor verliep de beoordeling wel vlot.

Als eerste de zwarte ooi Laura vd Twizelhoeve deze 5 jarige mooi gebouwde ooi had een grove kop en ’n gebogen neusbeen en ze vertoonde nogal wat vergrijzing wat haar tot AB en S bracht.

Hierna kwam de 4 jarige ram Bertrand deze bruine ram was wel edel gebouwd maar had gespreide klauwtjes en horens die ver doorgedraaid waren en hij had ook last van ( leeftijd) vergrijzing maar het toch tot de A en S bracht.

De nummer 3 was de 4 jarige grijs gekleurde ram Baltasar deze fraaie kleine ram nl. 45.5 cm had wel iets lange tanden en horens die iets naar binnen waren geplaatst kreeg de A en de S.

Hierna de 3 jarige dieren als eerste de bruine Chantal dit fraai klein gebouwd ooitje miste door haar grover type iets edel maar is zeker ’n beste fokooi de het tot de A en de S bracht.

De bruine ram Christian was edel gebouwd met ’n fraai type waar de horens wel wat kort bij de kop kwamen en ook ver waren doorgedraaid weerhield deze forse ram niet van de A en S

Toen kwam de grijse ram Clement deze kleine ram had iets gespreide klauwtjes en iets lange tanden ondanks dat hij ook nog iets koehakkig was bezat hij fraai gevormde horens wat hem voor deze vrij nieuwe kleur de A en de S bracht.

De grijze 3 jarige ooi die toen werd voorgebracht had gespreide klauwtjes en erg lange tanden die zichtbaar waren bij gesloten bek die het hierdoor niet verder bracht als B+ en S.

De grijze ooi Kellie van Happy Nes die toen kwam was fraai gebouwd ze was wel iets koehakkig maar hield haar niet van de A en de S.

Nummer 9 de grijze ooi Claire vertoonde ’n klein type met ’n mooi gewicht was het niet dat de klauwtjes iets gespreid waren en ze had ’n grover kopje waardoor ze over het geheel gezien niet fraai oogde maar ze sleepte toch de A en de S binnen.

Toen kwam de bruine ooi Noen vd Omloop gefokt door J Postma ten toneel dit fraai klein gebouwd ooitje met 42 cm en 12,5 kg was iets koehakkig en miste kracht in de achterbenen kon ze het toch tot ’n A en de S brengen.

De nummer 11 was de bruine Charline deze fraai en edel gebouwde ooi met haar 43,5 cm en 14 kg was ’n lust voor het oog en was met de hoogste scores die ze kreeg zeker de A en S meer als waard.

De Clarice die toen volgde was wel fraai gebouwd maar miste veel kracht in de achterbenen en had gespreide klauwtjes waardoor ze niet verder kwam als AB en S.

De 3 jarige zwarte ram Christopher had de minimale maat nl. 45 cm maar was wel in beste conditie had iets lange tanden, was iets koehakkig en had cirkelvormige horens zonder draaiing naar buiten waardoor de kop iets vrouwlijk aan deed en hierdoor niet verder kwam als de AB en de S.

Toen kwam de 3 jarige Charmaine deze bruine ooi bezat zwakke achterbenen had ook ’n heel licht gekleurd neusbeen en miste diepte in haar buik waardoor ze niet verder kwam als AB en de S.

De grijze 2 jarige Demi was aan de beurt deze was kort van type met fraaie verhoudingen waardoor deze edele ooi zeker de A verdiende en was ze voor deze nieuwe kleur fraai om te zien.

De volgende en de laatste ooi de 2 jarige Utopias Tasta gefokt door J.Wijnker was iets grof in de kop waardoor ze snit miste en de zwarte kleur was erg geschift waardoor ze niet verder kwam als AB.

Hier bij Aalt hadden we ook 2 bedrijfsgroepen tw. Bruine en Grijs.

De eerste groep de bruine bestond uit de ram Bertrand en de 3 ooien Chantal- Charline-Clarice, een bedrijfsgroep geeft een beeld van de kwaliteit van kudde en is niet altijd makkelijk zo ook met deze groep bruin de kleur was niet uniform nl. Bertrand en Charline paste kwa kleur goed bij elkaar deze was ook mooi bruin, de ooien Clarice en Chantal waren van ’n lichtere nuance, de groep bevatte wel mooie gevulde dieren met mooie maat en de mooiste ooi Charline paste niet bij de andere zodat er niet meer inzat als de AB.

Toen kwam de gijze groep dat deze vrij nieuwe kleur nog moeilijk is blijkt wel de groep bestond uit 50 grijstinten en verschillende wolstructuur  wel ’n uniforme groep kwa maat maar individueel hadden de dieren grote verschillen dus kwam deze groep uit op B+.

Dat de grijze kleur moeilijk te bepalen is bleek wel dus leek het ons verstandig om bij de volgende oefendag van de keurmeesters dit n’s goed onder de loep te nemen.

 

Willy Gooren en Sander Meijer     5 september 2020