Op een mooie zaterdag in September hebben Aalt ten Hoeve en ondergetekende thuiskeuringen verzorgd bij Maarten Dul, Bert Elzeman en Albert-Jan Polinder.

Maarten Dul

Om ruim 10.00 uur waren we bij de enthousiaste jonge fokker Maarten Dul, die samen met Emma van der Meer hun ouessants verzorgen.

We werden hartelijk ontvangen door de ouders van Maarten en Emma met koffie en taart. Maarten heeft een echte jonge fokkerij met veel dieren, we waren echt benieuwd naar zijn dieren.

 • De eerste ram is een Schimmel Ram, Albert van de Kunstakker. Een mooie ram met een beste romp en goede benen. De horens mogen verder van de kop en Albert heeft iets lange tanden. AB ram, geen S. Schimmels worden niet opgenomen in het stamboek. Ram is 48 cm en weegt 23 kg.
 • De tweede ram is Willem van de Vijferhof, de horens staan jammer genoeg tegen de kop en krijgt daarvoor 97 punten voor de horens. Verder een goede ram en goed beenwerk, gebit kan fraaier. Zulke horens tegen de kop moeten we eigenlijk niet willen. B+, wel S predikaat.
 • De derde ram, D’ore van de Hessen-Allee is een mooie zwarte ram, mooie maat, goede verhoudingen en goed beenwerk. Tanden kunnen beter. Een A-ram met S-predikaat. De ram is 46 cm en 23 kg.
 • De vierde ram Celestin van de Klaverweide is een bruin wat grijsachtige ram. Iets ruime horens. Beste ram en zeer goed beenwerk. A ram en S predikaat. Ram is 45,5 cm en 21 kg.
 • De vijfde ram Clasie van de Omloop, is een bruine ram met vrouwelijke kop, gebit mag strakker. Verder een goede ram. AB ram met S predikaat. Ram is 46 cm en 21 kg.
 • De zesde ram Corenthin van de Klaverweide een witte ram die met 44 cm te Klein is, weegt 20 kg. De rug is zwak wel beste benen. AB ram, geen S, doordat hij te Klein is (44 cm).
 • De zevende ram is Leon 4 van de Olliemeulen. Mooie ram met goede romp, klauwtjes iets uit elkaar. Beenwerk kan rechter tijdens het lopen. Ram is 45 cm en 22 kg, krijgt een AB met S predikaat.
 • De eerste ooi is Femke van het Waterhoentje, 43,5 cm en 13,5 kg. Ooi heeft goede romp en sprekende kop. Goede achterbenen, maar voor staan de klauwen wat frans. Geen mooi gebit en vacht niet mooi zwart, klauwtjes kunnen echt beter. Een B+ ooi met S-prediktaat.
 • Nog een ram wordt aangeboden namelijk Durango van de Hessen-Allee. Schofthoogte 47 cm en 20 kg. een ram met een best gebit, horens zijn goed en mooie kop. Voor een ram mist hij body en smalle klauwtjes. Krijgt AB met S-predikaat.
 • Floor van ‘t Boshuus is een ooi van 2018 en meet al 45 cm en 15 kg. Ooi aan de grote kant. Wat hakkig en gebit kan mooier. Mooi zwart en goede start, krijgt B+, neigt tot AB.
 • Betty van de Bosweg is een ooi van 2019 en meet 42 cm en 13,5 kg. Mooie zwarte ooi met goede verhoudingen en type. Mooie maat. AB ooi.

Maarten Dul bood alle aangekochte dieren aan, maar zal zelf mooie combintaties kunnen maken. Probeer goede rammen zelf in te zetten en wordt niet te intensief in grondgebruik.  Probeer de niet- goede schapen weg te doen, dan kan het een mooie fokkerij worden.

Jullie zijn enthousiast en dat is leuk!

Bert Elzeman

Om 13.00 uur zijn we bij Bert Elzeman aangekomen, waar we lekker brood met koffie konden eten. Zijn vrouw Diana is met haar e-bike gevallen en ligt met een gebroken been in het ziekenhuis. Maar de thuiskeuring ging door.

 • De eerste ram is Pierre 26 van Bouwmansgoed, schofthoogte 45,5 cm en 20 kg. Zwart van kleur. Een ram met beste benen en klauwen en goede romp, met wat nauwere horens. Gebit kan wat mooier maar voldoende tanden. AB en S predikaat.
 • Dan komt een zelfgefokte (zwarte) ooi, Koosje van de Elzerhof, 46 cm en 19 kg. Een sterke ooi met goed beenwerk en klauwtjes, sprekende kop. Iets dikkere start en gebit kan beter. AB ooi en S-predikaat. Wel een kleine ram op zetten.
 • Ook Karin van de Elzerhof is zelf gefokt. Meet 44 cm en 17 kg. Complete ooi, een beste ooi en goede maat. A ooi en S-predikaat.
 • Een zelfgefokte bruine ram is Kasper van de Elzerhof, 46 cm en 24 kg. Horens bijna aan de kop, mooie bruine kleur en best gebit. Klauwtjes kunnen beter. Met name de klauwtjes en horens kunnen beter. B+ ram met S-predikaat.

Bert heeft zelf een mooie kleine ram gefokt, die prima past of zijn fokkerij.

Albert-Jan Polinder

Om 15.00 uur hebben we het Hoge Hof in Nunspeet gevonden waar Albert Jan Polinder zijn fokkerij opzet. We werden enthousiast met zijn ouders ontvangen en begonnen eerst met koffie en cake.

 • De eerste zwarte ram meet 47 cm en 20 kg. Een beste ram met zeer goede benen en klauwen. De horens kunnen een tikkeltje meer naar buiten staan. Albert van de Klaverweide krijgt een A en S-predikaat.
 • Lois van de Randmeerhoeve is een zelfgefokte ooi van 43,0 cm en 13,5 kg. Een fantastische mooie ooi. Helaas geen 5 tanden en niet aangesloten . AB ooi met geen S predikaat.
 • Isabella van de Randmeerhoeve is ook zelf gefokt. 43 cm en 12,5 kg. Het gebit is matig. Een zeer mooie ooi en mooie uitstraling. Goede romp en beenwerk. Een A ooi met S predikaat.
 • Julia van de Randmeerhoeve is een 2 jarige ooi, meet 45,5 cm en 16 kg. Iets hakkig in de benen en goed type. De maat is een punt van zorg. AB ooi.
 • Guus van de Randmeerhoeve is een 2-jarige ram die 45,5 cm meet en 19 kg. Zelfgefokt. Een mooie A-ram, de horens kunnen iets meer massiever zijn.

Albert Jan heeft een goede fokkerij opgezet met veel zelf gefokte veelbelovende dieren. Kan ook zelfgefokte rammen inzetten. Dieren met een goede uitstraling.

Jan den Hartog