De kleuren bij de Ouessant

Over vier kleuren van de Ouessanten is min of meer overéénstemming: zwart, wit, bruin en grijs. Min of meer overeenstemming, omdat er tijdens bespreekdagen veel verschil te ontdekken valt tussen zwart en diepzwart, tussen lichtbruin en chocoladebruin en ook alle witte Ouessanten zijn niet in hetzelfde product gewassen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERADSC_0035 Nikolaz v.d. Watermolen

Als we het hebben over grijs en schimmel ontstaat er opeens onrust: de één vindt ze prachtig en wil ze in alle mogelijke kleurschakeringen in de wei hebben lopen, anderen vinden het geen Ouessanten.
Voor alle duidelijkheid moeten we eerst een onderscheid maken tussen grijs, wat een omschreven en herkenbare kleur is en gezien wordt als een nuance van zwart (hoewel bij geboorte soms moeilijk als zodanig te herkennen) en de schimmelkleuren, die veel diverser zijn en daarbij ook nog sterk veranderen naarmate het lam opgroeit naar de volwassenheid.

De kleur schimmel komt niet voor in de ras standaard en schimmelkleurige Ouessant worden niet beoordeeld.

Grijs en schimmel moeten duidelijk opgegeven worden op de geboorteformulieren, met de mogelijkheid de kleur naderhand te wijzigen als het lam opgegroeid is en de definitieve kleur tevoorschijn gekomen is (met ongeveer een half jaar).