Verslag thuiskeuring van 3 fokkers.

Zaterdag 29 augustus zijn Bertus Pape en ondergetekende bij 3 fokkers geweest voor ’n thuiskeuring, dit was als eerste J. Brandts te Didam daarna ging het richting Westdendorp naar H. Kraassenberg en als derde fokker was het de Fam. Meijer te Zieuwent.

Om 10.00 uur werden we vriendelijk bij fam. Brandts ontvangen, na koffie met koek en wat bijgepraat te zijn en enkele rammen weer te hebben gevangen kon begonnen worden met de bespreking van de dieren. Dat Jan al jarenlang prachtige bruine dieren fokt bleek vandaag ook weer.

Als eerste de drie 3 jarige ooien met als eerste ’n bruine 3 jarige ooi Esme 80 voorgebracht met mooie verhoudingen qwa gewicht en hoogtemaat, had wel iets vergrijzing op de achterhand verder fraaie edele ooi die de A en de S ook dik verdiende echt een plaatje om te zien.

De tweede ooi de Esme 79 ’n 3 jarige bruine ooi met ook mooie verhoudingen ook deze ooi had iets vergrijzing en kreeg ’n bemerking op de achterbenen , maar ook deze ooi verdiende de A en de S zeker.

De derde ooi de bruine Esme 91  was de beste van de 3 een fraaie verschijning met ook iets vergrijzing in het achterstel maar ook deze ooi sleepte de dikke A en de S binnen.

Hierna volgde drie 2 jarige bruine rammen, als eerste de 2 jarige Alexander 6 vd Bakkershoeve een prachtige edele ram met mooie maat en gewicht met zware horens die iets te ver waren doorgedraaid maar dat nam niet weg dat deze ram de A dik verdiende.

De tweede ram  Willem vd Weeshuisgaard deze ram had wel ver doorgedraaide horens die te nauw bij de kop waren geplaatst waren hij bezat wel beste benen waardoor de welverdiende A hem ook niet ontging.

Als laatste ram de Alexander 9 vd Bakkershoeve deze 2 jarige ram beschikte over ’n mooie bruine kleur met mooie overgangen verder beschikte hij over goed beenwerk alleen werd er ’n opmerking op de voorbenen gemaakt deze stonden iets frans maar dit belemmerde deze ram ook niet om de A binnen te halen.

Toen kwamen de 2 jaarlingen te weten: de ooi Esme 100 mooi edel jaarling ooitje met mooie maat toch liet ook zij iets ’n franse stand van de voorbenen zien maar toch de dikke AB.

Als laatste de jaarling bruine ram Alexander 11 vd Bakkershoeve ’n prachtige edele ram met mooie verhoudingen en mooie overgangen fraaie benen gepaard met ’n mooie bruine kleur en ook nu al mooie goed geplaatste horens echt ’n plaatje ook deze ram verdiende de dikke AB. een ram om voor de toekomst in de gaten te houden.

Het is zonde dat deze fokker niet tot de groep van zwoergervrije fokkers behoordt dit zou echt een aanvulling zijn gezien het feit er nu maar een fokker van deze kleur is.

Aangekomen bij de Fam. Kraassenberg  deze fokker die nog maar enkele jaren bezig is had 3 2 jarige dieren klaar staan we begonnen met Amber vd Gietelink een eigen gefokte bruine ooi die wat kracht in de achterbenen miste en die ook wat koehakkig was verder was het een mooie fokooi die toch de AB binnensleepte.

Als tweede de zwarte ram Alex vd Gietelink een diepzwarte ram  met mooie horens helaas miste hij allure en waren de klauwtjes voor gespreidt waardoor hij niet hoger kwam als de AB.

De laatste de 2 jarige bruine ooi Aniek deze iets wat grof gebouwde ooi bezat een fraaie bruine kleur met ook mooie verhoudingen maar ook zij was koehakkig in de achterbenen waardoor ze niet hoger kwam als AB.

Als laatste was de Fam. Meijer aan de beurt als eerste was de ram Pierre v Megchels goed aan de beurt deze 5 jarige bruine ram zag er voor zijn leeftijd nog goed uit maar was het niet dat de ruglijn niet mooi strak was dit had als oorzaak dat de overgang schouders rug niet sterk genoeg was, de 7 tanden die hij bezat waren wat lang en waren slecht verdeeld  hierdoor kwam hij niet hoger als ’n AB en S.

De 5 jarige zwarte ram Meerhoeve  Silver gefokt door F Giessen was voor z’n leeftijd nog mooi zwart en met 47 cm en 24 kg een beste ram alleen krijg hij een opmerking op z’n achterbenen deze waren iets koehakkig maar niets stond de A en de S in de weg.

Toen werd de bruine 3 jarige ram Herman vd Gietelink voorgebracht deze ram gefokt door H.Kraassenberg was ’n beste ram met mooie maat en gewicht, echter hij had gesprijde klauwtjes maar dat bracht hem toch tot de A en S.

De 3 jarige witte ram Florantijn vd Witte Hoeve was van het kortere type, had wat langere tanden en vertoonde iets bruin pigment en de overgang schouder en rug kon sterker en doordat hij allure en snit miste kwam hij niet verder als de AB en S.

Toen kwam de 2 jarige zwarte ooi Gwen vd  Wiitte Hoeve echte ’n prachtige volle fokooi van het iets ruimer type met allure die met de dikke A werd beloond.

De 2 jarige zwarte ooi  Grietje vd Witte Hoeve was de kers op de taart een prachtige complete zwarte ooi met allure die dan ook dik de verdiende A kreeg.

Toen dachten we dat het niet beter kon totdat de bruine 2 jarige ooi  Gaya vd Witte Hoeve op het podium verscheen echt een plaatje deze fraaie complete afgewerkte edele ooi met en mooie bruine kleur kreeg ook de dik verdiende A.

We kunnen terug zien op een lange maar mooie boeiende dag waar we veel mooie dieren hebben mogen beoordelen en moesten oppassen dat we niet te veel uitliepen op het tijdschema, dit was ook weer ’n ervaring maar daar gaat toch niets boven een gezellige bespreekdag.

Willy Gooren en Bertus Pape,  29 augustus 2020