Nieuws

Verslagen thuisbesprekingen

U kunt op de pagina uitslagen bespreekdagen nu ook de verslagen van de thuisbesprekingen 2020 terugvinden.

Presentaties “Fokken met verstand” online

Voor diegenen die het gemist hebben of nog eens willen terugkijken heeft de organisatie van de thema-avond “Fokken met verstand” van 3 november 2020 de presentaties van die avond online gezet.

U kunt deze presentaties terugvinden via de Inteelt informatiepagina op de website van de WUR.

U kunt zich ook nog aanmelden voor de avond op 3 december. Zie daarvoor het ons over de bericht over de thema-avonden van enkele weken geleden.

Online thema-avonden ‘Fokken met verstand’

Een goed doordacht fokbeleid op populatieniveau is nodig om een ras te behouden en te verbeteren. Om dit toe te lichten organiseert het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) twee online thema avonden betreffende de basisprincipes van fokkerij, inteelt, behoud van genetische diversiteit en het gebruik van DNA informatie voor een gezond fokbeleid. Deze twee avonden komen in de plaats van een eerder geplande themadag.

  • Op donderdagavond 5 november worden de basisprincipes van fokkerij, inteelt en behoud van genetische diversiteit besproken.
  • Op donderdagavond 3 december gaat het over hoe DNA informatie gebruikt kan worden in de fokkerij en voor een gezond fokbeleid.

Beide avonden starten om 19.30 uur. Deze thema avonden worden georganiseerd door Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) in samenwerking met Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH).

De avonden zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het houden van en fokken met de oorspronkelijke Nederlandse landbouwhuisdierrassen. Ook de bestuursleden en de leden van de foktechnische commissies van de rasorganisaties zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze thema avonden. U kunt er meer over lezen via deze link: Informatie & Aanmelden. Aanmelden is gratis maar wel noodzakelijk omdat de avonden alleen bezocht kunnen worden middels een door het CGN verstuurde link.

Foto’s thuisbesprekingen 2020 nu online

De foto’s van de bespreekdagen 2020 zijn vanaf nu te zien op deze website. Ga naar het onderdeel Bespreekdagen. De indeling van de foto’s is dit jaar anders dan u gewend bent. Dit jaar geen indeling op zwoegervrij versus niet-zwoegervrij, maar naar schapen jonger dan 3 jaar, ooien ouder dan 3 en rammen ouder dan 3. Alleen dieren ouder dan 3 kunnen de S-kwalificatie behalen en moeten aan de rasstandaard voldoen.  Onder het kopje uitslagen vindt u de volledige beoordeling en identificatie van de schapen. Veel plezier met het bekijken van de foto’s.

Uitslagen van de thuisbesprekingen 2020 online

De uitslagen van de besprekingen aan huis van 2020 staan nu ook op de website. De uitslagen van alle categorieën worden gepresenteerd in één Excelbestand. Zie uitslagen bespreekdagen.  Het fotoverslag volgt zo spoedig mogelijk.