Thuiskeuringen Noord Brabant – 19 september 2020

Op deze met zon overgoten zaterdag medio september hebben Jan den Hartog en ondergetekende de reis afgelegd naar Brabant, om de thuiskeuringen te verzorgen bij Willy Gooren en René Brienen.

Netjes op tijd kwamen wij om 10.45 uur aan in Oploo, waar Willy Gooren al jarenlang topfokker is van zwoegervrije, (voornamelijk) witte Ouessants. Wij werden zeer hartelijk ontvangen door Willy en zijn vrouw Thea en kregen direct een rondleiding in de achtertuin. Willy is niet alleen erg zorgvuldig in de schapenfokkerij, maar ook in zijn kippen en konijnenfokkerij is hij zeer secuur en uiterst gedreven. Echte buitenmensen, met veel hobbydieren, een prachtig verzorgde tuin en een eigen moestuin, midden in Oploo. Na even te hebben bijgepraat over koetjes en kalfjes, onder het genot van een kopje koffie en een Brabantse (of was het toch Limburgse) vlaai, zijn we richting het weitje gelopen waar de 5 dieren stonden die gekeurd moesten worden.

De eerste en enige ooi die we zouden keuren was een hele mooie. Mathilde 1 van de Olliemeulen is 44 cm en 19 kilo. De vader van deze ooi is Midas van het Leudal, van helaas te vroeg overleden fokker Ton Kuepers. Deze vierjarige ooi is een robuuste ooi, dat is ook wel af te leiden van de lengte en het gewicht van de ooi. De ooi beschikt over een mooie vacht, heeft iets lange tanden en een iets bruinachtige kop. Welliswaar kan dit haar niet van de A weerhouden. Deze ooi heeft ook genoeg tanden dus krijgt uiteraard een S.

Nu volgen de 4 rammen. De eerste ram die we hebben gekeurd is 3 jaar oud en komt dus in aanmerking voor een eventuele S. Mitch van het Leudal, gefokt door eerder genoemde fokker Ton Kuepers, is een kleine ram van 46 cm en 20 kilo. Het is een fraai rammetje met goede verhoudingen. De horens hebben veel volume, maar zijn net niet helemaal symmetrisch. Het achterbeenwerk had wat rechter gekund. Verder heeft deze ram een prachtige vacht en is heel mooi wit. Ondanks de minimale bemerkingen krijgt deze ram een (krappe) A en een S.

Nummer 3 is Flip 15 van de Olliemeulen. Een mooie ram waarbij wij vinden dat de horens stoerder zouden kunnen. Deze ram heeft een hele beste romp. Hij komt nog niet in aanmerking voor de S want hij is 2 jaar oud, maar hij krijgt wel een A.

Het vierde schaap is eveneens een ram uit 2018, Rexna Eldor 3. De ram is gefokt door Henk Slaghuis en beide ouderdieren beschikken over een S en aan A. Het is een erg klein rammetje op korte pootjes. Een compleet ander type dan bijvoorbeeld de eerste ram. Alles is redelijk goed in verhouding, echter heeft de ram een iets slappe rug. Verder heeft hij nauwe horens en staan de klauwen iets uit elkaar. Wij hebben deze ram een AB gegeven.

Leon 5 van de Olliemeulen is het laatste schaap dat gekeurd moet worden bij Willy. Deze ram is 1 jaar oud en is evenals de andere schapen prachtig mooi wit. Helaas vinden wij de horens nog niet heel fraai, maar wellicht komt dit nog goed. Verder heeft deze ram een goede body. Deze ram scoort een AB.

Na een korte wandeling en vervolgens autorit hebben we ook de overige rammen van Willy en al zijn ooien nog even snel bekeken. Wat een prachtig koppel bij elkaar, met name de ooien zijn erg uniform en super wit. Onze complimenten.

Willy Gooren en René Brienen wonen nagenoeg bij elkaar om de hoek. Het was 5 minuten rijden naar d’n Driehoek, waar René ons samen met zijn vrouw Ineke op stonden te wachten. Evenals bij familie Gooren werden we hartelijk ontvangen met een natje en droogje in de vorm van heerlijke pompoensoep en lekkere worstenbroodjes. Vervolgens zijn we naar de wei gelopen waar de schaapjes al netjes afgezonderd op ons stonden te wachten.

Er waren in totaal 11 dieren om te keuren en aan het einde een bedrijfsgroep. René en Ineke fokken in drie kleurslagen te weten wit, zwart en sinds kort ook bruin.

De eerste ooi is een driejarige ooi van 44 cm en 16 kilo. Juultje van d’n Driehoek heeft een mooi sprekend kopje met een beste romp en vacht. Ze is iets week in de koten en het beenwerk zou wat krachtiger mogen. Desalniettemin krijgt ze wel een S en een A.

Joep van d’n Driehoek, met nummer 2, is een klein rammetje uit 2017. Hij is 45,5 cm groot en weegt 21 kilo. Het is een beste ram, met een mooie romp, een mooie kop met horens en een uitstekende vacht. Echter heeft deze ram maar 5 tanden. Om deze reden hebben wij deze ram helaas geen S kunnen geven en komen we niet hoger dan een AB. Met een iets beter gebit en dus 6 tanden was dit een echte S en een A ram geweest. Wellicht volgend jaar opnieuw proberen?

Nummer 3 is Irene van d’n Driehoek is een zwarte ooi uit 2017. Dit is een hele mooie ooi met goede verhoudingen en een uitstekend staartje. Ook het beenwerk en de vacht is prima. Helaas is ze met haar 41 cm net te klein voor de S. Al met al scoort deze ooi erg goed en krijgt ze van de keurmeesters wel een A.

Leon 3 van de Olliemeulen is een witte ram uit 2017, gefokt door Willy Gooren. Hij is 47 cm en 24 kilo. Perfecte verhoudingen en op bijna alle punten scoort deze ram 110 punten. Echt een hele mooie ram en een aanwinst voor de kudde van René en Ineke. Helaas heeft deze ram maar 5 tanden en komt hij dus niet in aanmerking voor de S. Omdat hij relatief ‘laag’ scoort in de categorie gebit komen we dus niet verder dan een AB. Ook dit schaap had met minimaal 6 tanden zeker een dikke A verdiend.

Nummer 5 is een 3 jarige bruine ooi uit twee zwarte ouders, gefokt door dhr. Collignon en genaamd Lily van der Laack. Ze heeft minimale hoornpuntjes, een iets lange staart en vertoont iets grijs in de vacht. Verder heeft ze een erg mooi kopje en is het beenwerk prima in orde. Ze krijgt van ons een (krappe) A en een S.

Loesje van d’n Driehoek met nummer 6 is een witte, hoogbenige ooi. Ze is erg fraai en zeer zeker mooi wit. Ze is twee jaar oud en verdient een A.

Nummer 7 is Floor van d’n Driehoek en is ook een tweejarige witte ooi. Nummer 6 tot en met 9 hebben allemaal dezelfde vader, Loek van d’n Driehoek. Deze ooi is wat zwaarder ogend dan de vorige ooi, maar is wel zeer correct gebouwd. Ook deze scoort een A.

Iona van d’n Driehoek, nummer 8, is eveneens een tweejarige witte ooi van een mooi type. Het is een fraai ogende ooi die tevens een A krijgt.

Jaantje van d’n Driehoek met nummer 9 is wat zwaarder, maar is een zeer complete en fraaie ooi. Ook deze is wit en twee jaar oud. En ook deze scoort een A.

Met nummer 10 zijn we beland bij het laatste individuele ooitje dat gekeurd moest worden. Sietske van de Weeshuisgaard is gefokt door Hilde Rutgers. Ze is een tweejarige bruine ooi die helemaal compleet is en er erg goed uit ziet. Ook deze krijgt een A.

Catalogusnummer 11 is Luc van d’n Driehoek. Een éénjarig wit rammetje. Hij krijgt van ons een AB. Deze ram heeft echter wel wat aandachtspuntjes. Het beenwerk zou iets rechter kunnen en de verhouding tussen de kop en de horens is even afwachten.

Dan als kers op de taart de bedrijfsgroep. René en Ineke hadden wat versterking opgeroepen in de vorm van drie prachtige dames, waaronder een dochter van René en Ineke. Ook kwam een goede kennis van René een handje helpen. Een witte ram voorop en vervolgens 5 mooie ooitjes erachter. Wat een mooi gezicht. Loesje, Floor, Iona en Jaantje hebben allemaal dezelfde vader, Loek van d’n Driehoek. Alleen Juultje heeft een andere vader. Het staat er allemaal prachtig bij, allemaal op 1,5 meter afstand en dus Corona proof. De bedrijfsgroep scoort op alle punten 109 of 110, alleen op het beenwerk 108. Dit is ook het enige verbeterpuntje als je kijkt naar de bedrijfsgroep. Met name de witte kleur en de uniformiteit van deze groep springen er echt uit, complimenten.

Al met al een zeer geslaagde thuiskeuring bij de Familie Brienen, waar we nog even hebben geproost op de goede afloop.

Wat een mooie en vooral zonnige dag was dit. Dit was natuurlijk ook wel te verwachten, op de dag dat de zwoegervrije keuring in Angeren normaal gesproken zou hebben plaatsgevonden. Jan den Hartog en ik hebben genoten van de kwaliteit van de dieren en van de Brabantse gezelligheid. Al hopen we beiden wel dat we volgend jaar weer ‘gewoon’ in Zevenaar en Angeren kunnen keuren.

Jenny Venhorst, Zieuwent