Hoe gaat het eraan toe op een bespreekdag

De plaats en het tijdstip van aanvoer staan vermeld in de agenda.
Bij aankomst in de bespreekhal worden de dieren bekeken door een dierenarts, worden de de vereiste formulieren ingenomen, de diernummers gecontroleerd en krijg je een catalogus en gele catalogusnummertjes.witte ooi - Jannie 17 v.d. Olliemeulen
Alle dieren zijn in rubrieken ondergebracht: naar geslacht, leeftijd en kleur en naar gelang de rubrieken waarin de dieren zijn ondergebracht krijgt je de nummers. Je moet dus even goed nagaan welke dieren welke nummers om moeten krijgen en op welk moment je de dieren in de ring moet brengen. Het werkt het gemakkelijkst als  alle dieren zijn voorzien van een halsriem, waaraan het catalogusnummertje kan worden gehangen. Ook is het verstandig de dieren te voorzien van een riem, waarmee je ze de ring in kunt geleiden.

Enkele keren oefenen thuis verbetert de kunst van het voorbrengen, aangezien schaap en baas iets beter weten hoe met elkaar om te gaan.

DSC_0015

 

 

 

De dieren komen bij aankomst eerst als fokkersgroep in een hokje te staan tot het moment waarop je rubriek wordt afgeroepen en je met jouw schaap op volgorde moet opstellen in de ring.
Vooraf meten en wegen de keurmeesters alle dieren die in principe in aanmerking komen voor een S-kwalifikatie. Bij de andere dieren wordt uitgegaan van de op het aanmeldingsformulier opgegeven maten en gewichten. De keurmeesters bespreken onderling de dieren, controleren soms het gewicht en/of de hoogte nogmaals, kijken het gebit na, bekijken de geslachtsorganen en de staartlengte.|angeren-meten
Vervolgens vertellen ze hun bevindingen: van elk dier wordt de schofthoogte, het gewicht en de classificatie medegedeeld.         Tenslotte krijgt elk dier een ingevuld beoordelingsformulier.

 

 Algemene adviezen voor deelname aan een bespreekdag:

– Scheer de dieren ongeveer twee maanden voor de bespreekdag in september, dus rond 1 juli.
– Zorg dat de dieren er netjes uitzien op de bespreekdag zelf. Bekap de hoeven kort van tevoren nogmaals en soms is het ook verstandig ze een beetje bij te scheren (uitstekende plukken, poten en/of staart wat bijknippen), horens wat oppoetsen, modderige dieren eventueel wassen, evenals de witte dieren. De keurmeesters kijken er wel doorheen, maar als raspresentatie is het beter de dieren mooi neer te zetten.
– Zorg voor een halsband en lijn.
– Oefen thuis enkele keren het meten en het lopen aan een lijn.
– Neem wat brokjes mee en een bakje water; a.u.b. geen hooi of stro in de manege.